keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Tuore leipä


Nam, täällä meillä tuoksuu parhaillaan tuore leipä. Tein paljon mainostettua vaivaamatonta leipää, ja lopputulos olikin iloinen yllätys. Leipä on juuri sellainen kuin sen pitää ollakin: kuori rapeaa ja sisus kuohkeaa. Kaiken lisäksi se valmistuu ihan silmänräpäyksessä, jos kohottamisaikoja ei oteta huomioon. Käytin puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet täysjyvävehnäjauhoja, mutta tätähän voi varioida mielin määrin.


*****

Pataleipä

7 dl jauhoja (esim. vehnä-/täysjyvävehnäjauhoja)
1-2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada joukkoon vesi ja sekoita puuhaarukalla taikinaksi. Peitä taikina tuorekelmulla ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja pane kannellinen pata tai kattila kuumenemaan uuniin. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa hieman taikinan päälle ja pyöräytä taikina palloksi. Peitä taikina tuorekelmulla ja anna kohota vielä 30 minuuttia. Pane taikinapallo kuumaan pataan, pane kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti